COPILĂRIA – DRUM CU PRIORITATE!


Proiectul social Copilaria – Drum cu prioritate! a fost cel mai frumos proiect de până acum, scris cu sufletul, impreuna cu şase tineri voluntari inimosi si entuziaşti (cu mine sapte) si trimis spre finantare la Fundatia Dinu Patriciu, de catre unul din voluntari – Maricica Carbunaru, bursiera la aceeasi fundatie si care putea aplica la linia de finantare a Programului Inventeaza-ti Viitorul.

Prin acest proiect am vrut sa oferim o zi de poveste pentru 70 de copii, care nu au fost sarbatoriti niciodata si care nu au plecat aproape niciodata din satul lor, situat la doar 45 de km de Focsani. Echipa de proiect s-a numit Echipa 7 VORBE si a fost alcatuita din 7 personaje de poveste (Heidi, Peter Pan, Cenusareasa, Alba ca Zapada, Fred Flinstone, Ursitoarea cea buna si …eu, Seherezada) si care au conceput pentru cei 70 de copii o zi de neuitat. Timp de 7 ore au organizat 7 ateliere creative la care ne-au ajutat 7 voluntari si 7 bibliotecari.

Motto-ul acestei povesti – Din 7 VORBE facem COPILARIA un drum cu prioritate! – a dovedit ca putem face pentru acei copii o zi de neuitat.

Aceştia au avut parte de un spectacol oferit de copiii de la Gradinitele Nr. 1, 6 si 18 din Focsani si copiii de la Centrul de Zi pentru Copiii Exploatati prin Munca Focsani, care au cantat, dansat si prezentat cele mai frumoase personaje din povestile copilariei.
Am împărţit copiii pe grupe de vârstă şi…a început jocul… Toţi au primit ca amintire medalioane din ceramică lucrate de membrii echipei şi semne de carte, după care unii au desenat pe asfalt, alţii au sărit coarda sau au jucat şotronul. Cu toţii au trecut, însă, pe la „salonul” de face-painting, devenind pentru o zi pisicuţe, războinici, lei, căluţi sau tot ce şi-au dorit. Credeţi că am terminat? Nici vorbă…e doar începutul…Prin lectura unor poveşti şi poezii, cei mai mici au pătruns în lumea de basm, în timp ce la atelierul de creaţie hand-made, copii au învăţat să-şi creeze propriile brăţări. În acelaşi timp, cei mai mari dintre ei au participat la jocuri out-door, ocolind obstacole în cursa cu saci, salvând ouă spre protejarea speciilor, sau mişcându-se ritmat în coregrafie de „Arîstîşa”. După masa de prânz, a urmat, spre încântarea tuturor, karaoke, apoi cântece de grup la chitară şi orgă, dansuri, daruri…şi, la final, diplome şi lacrimi de despărţire.

Povestea noastră s-a bucurat şi de prezenţa oficialilor de la Consiliului Judeţean Vrancea, Primăria Municipiului Focşani, Prefectura Vrancea, Inspectoratul de Poliţie Vrancea, Direcţia Judeţeană pentru Tineret, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, mass-media vrânceană, cadre didactice, bibliotecari, părinţi şi bunici care, deopotrivă, au contribuit la acest drum cu prioritate – cel al COPILĂRIEI.

În egală măsură mulţumim şi sponsorilor care au asigurat daruri minunate pentru toţi cei 200 de copii care au participat la eveniment: Hypermarket Carrefour Focşani, Farmacia Brifarm Focşani şi Frutti Fresh Buzău, gest care, în aceste vremuri grele pentru toţi, nu poate fi decât unul de o extraordinară generozitate şi care a adus o bucurie în plus zilei de 1 iunie.

S-au făcut multe fotografii, filme, ne-am împrietenit şi am schimbat impresii…a fost cu siguranţă, o zi de neuitat pentru toţi. Am încercat să revalorizăm spiritul de echipă, să dezvoltăm creativitatea tuturor, să punem în valoare COPILĂRIA…şi cred că am reuşit.

A fost o adevarata reusita, mai ales pentru ca tinerii voluntari implicati au dovedit o maturitate si o responsabilitate remarcabila pentru varsta lor (15 – 18 ani). Si-au indeplinit sarcinile si au lucrat alaturi de bibliotecari foarte multe ore din timpul lor liber (cate 4 – 5 ore peste programul de la scoala!) si niciodata nu s-au plans. Au fost extrem de fericiti cand proiectul nostru a fost premiat de Fundatia Dinu Patriciu dar i-am indragit si mai tare (daca mai era nevoie!) atunci cand mi-au spus ca ar fi derulat alaturi de mine si de biblioteca acest proiect si daca nu primeam finantare si ca, nu banii pusi in joc pentru premiu i-a motivat, ci dorinta de a face un lucru extrem de important pentru acei copii: Sa le ofere bucuria aniversarii Zilei Internationale a Copilului pentru prima oara in viata lor, aniversare care voluntarilor mei nu le-a lipsit in niciun an. Au vrut sa creeze o punte a prieteniei care sa sparga barierele saraciei si necazurilor. Au vrut sa fie OAMENI!

Castigul cel mai mare a fost faptul ca (desi pare utopic in aceste zile) cele 7 VORBE care ne-au adus pana aici, inca functioneaza: CREDE, IUBESTE, DARUIESTE, VISEAZA, CREAZA, ZAMBESTE si SPERA. Toate aceste cuvinte construiesc povesti, modeleaza suflete si, nu in ultimul rand, construiesc OAMENI. Pentru ca vrem un viitor mai bun, va depinde de noi toti, cum reusim sa aranjam acest puzzle, astfel incat aceste cuvinte sa ajunga in inimile tuturor, sa construiasca in continuare povesti si, sa nu ramana doar …simple 7 VORBE!

https://www.fundatiadinupatriciu.ro/ro/media_room/stiri/263
http://www.corectonline.ro/print/4736/Copilaria-_Drum_cu_prioritate
http://www.corectonline.ro/stiri/locale/4759/Un_proiect_focsanean_a_castigat_finantare_de_la_Fundatia_Dinu_Patriciu
http://danyrolux.blogspot.com/2010/05/copilaria-drum-cu-prioritate.html
http://www.focsani.info/revista/an_2010/Focsanii78.pdf

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s