BIBLIOVACANŢA – ediţia a II-a


În perioada 1 iule – 1 septembrie s-a derulat Programul BIBLIOVACANTA al Sectiei pentru Copii si Tineret a Bibliotecii Judetene Vrancea, in 2010 fiind la a doua editie.
In cadrul acestui program am dezvoltat servicii deja oferite de sectia noastra pe parcursul anului scolar si anume Clubul de lectura, Clubul de desen, Clubul de fotografie, precum si initierea altor cluburi noi: Clubul Internautilor si Clubul de joc si joaca.
Cluburile zilnice au fost coordonate de bibliotecarii Sectiei pentru Copii si Tineret si s-au desfasurat 2 ore pe zi, cu ajutorul unui nucleu de elevi voluntari si cadre didactice, care au efectuat voluntariat in acest program de vacanta. Au participat la acest program de vacanţă peste 100 de copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 17 ani.

Clubul de lectura este un serviciu permanent al sectiei noastre, initiat in anul 2008 si care a fost dezvoltat permanent, prin participarea in cadrul lui a unor personalitati si scriitori vranceni, care au citit copiilor sau le-a dat posibilitatea acestora sa cunoasca activitatea literara a scriitorilor.
In aceasta editie de vacanta cei 20 de copii participanti au avut posibilitatea de a asculta povestile citite de bibliotecari sau de a le citi ei, celorlalti copii (prin rotatie), sa formeze grupuri comune de interes literar si sa dezbata lecturile citite. Activitatile au fost moderate de bibliotecari si voluntari si s-au desfasurat in incinta bibliotecii sau in aer liber – in gradina Sectiei pentru Copii si Tineret. A fost pus in valoare fondul de referinta al sectiei – in special enciclopediile pentru copii, din toate domeniile, bibliografia scolara si literatura romana si universala pentru copii si adolescenti.
Clubul de desen, alt serviciu permanent al sectiei noastre a adunat in aceasta vacanta 30 de copii, care au desenat in acuarela, carioca sau creion, sub indrumarea bibliotecarei Roxana Facaoaru, cele mai frumoase povesti de vacanta. Desenele au fost expuse la Sectia pentru Copii pe toata perioada verii.

Prin implementarea proiectului eFOTOgraf@mea in anul 2009, s-a infiintat Clubul de fotografie, care a initiat, pentru prima oara in biblioteca noastra, cursuri pentru utilizatori. Am organizat cursuri de fotografie si de utilizare a computerului, precum si de utilizare a Internetului pentru copii implicati in proiect, ulterior dezvoltand aceste cursuri si pentru beneficiarii Clubului de fotografie din vacanta mare a acestui an, precum si pentru cei ai Clubului Internautilor. Peste 40 de copii s-au inscris la aceste doua cluburi si pe langa faptul ca au invatat sa faca fotografii, beneficiind in acest sens de serviciile altui voluntar – fotograful vrancean Gabi Oanes – care a tinut aceste cursuri pentru copii, au invatat sa optimizeze si sa prelucreze fotografiile in vederea postarii lor pe bloguri sau site-uri diverse – www.efotografiamea.bjvrancea.ro – Vacanta mea e cea mai frumoasa! – noul concurs lansat in cadrul acestui program de vacanta. Am iesit in oras cu totii, pentru a realiza fotografii si multi dintre copii au participat la workshop-uri de fotografie, o parte dintre ei postand fotografii pe site, la acest concurs.

Cei de la Clubul Internautilor au invatat sa utilizeze mai bine Internetul, sa evalueze corect informatiile gasite, au utilizat colectia salii multimedia de muzica, filme si jocuri didactice si au participat la competitia pe echipe, organizata pe Internet, a jocului de cultura generala si de strategie ConQUIztador. Pentru ca Sectia pentru Copii si Tineret detine doar 6 calculatoare pentru utilizatori, dar ofera si acces la Internet prin wireless, copii au venit cu laptop-urile de acasa, Sala multimedia devenind neincapatoare pentru toti doritorii.
Clubul jucausilor a fost o noutate in aceasta editie de vacanta si a avut cel mai mare succes. 40 de copii cu varstele intre 5 si 15 ani au fost coordonati de bibliotecari, elevi voluntari si cadre didactice voluntare, in (re)descoperirea jocului. Au fost utilizate jocurile din dotarea sectiei – sah, table, remi, scrable etc. si au fost impletite cu jocuri de grup si de constructie a echipei realizate in aer liber, in gradina sectiei. Au descoperit frumusetea jocurilor Tara, tara vrem ostasi, Podul de piatra s-a daramat, Ratele si vanatorii, Hotii si vardistii, Cuibul de randunica si multe alte jocuri de grup, jocuri cu mingea si cursa cu saci, concursuri de dictie. Toti copiii au raspuns provocarilor noastre cu entuziasmul copilariei si bucuria vacantei mari.

In aceasta perioada de vacanta copiii si-au petrecut timpul liber intr-un mod distractiv, educativ, au legat noi prietenii si si-au aniversat zilele de nastere la biblioteca, au fost supravegheati in permanenta si indrumati spre a gasi cele mai bune solutii pentru petrecerea vacantei. Au citit, s-au jucat pe calculator, au facut fotografii si s-au uitat la filme sau au ascultat muzica si povesti, au desenat si si-au facut noi prieteni, multi dintre copii participand la mai multe cluburi

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s