Bust ridicat în cinstea scriitoarei Oana-Diana Renea


Secţia pentru Copii şi Tineret din cadrul Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu“ din Focşani va găzdui miercuri, 1 iunie 2011, festivitatea de dezvelire a bustului scriitoarei focşănene, trecută în nefiinţă, Oana – Diana Renea. Monumentul a fost realizat de profesorul Gabriel Tăicuţu şi va fi amplasat în faţa sediului Secţiei pentru Copii şi Tineret, strada Nicolae Titulescu, nr. 12. Cei care vor să asiste la momentul festiv sunt aşteptaţi la Secţia pentru Copii şi Tineret cu începere de la orele 11.00.

Oana Diana Renea a primit în 1983 Premiul pentru poezie al „Revistei noastre“, în cadrul Salonului Literar Dragosloveni, a publicat versuri în „Revista noastră“ şi „Jurnalul de Vrancea”. Primul său volum de poezii pentru copii a apărut în anul 1993, „Miţişor şi Azorel – poveşti hazlii c-o pisică şi-un căţel“ urmat de volumele „Azorel, căţel hoinar” apărut în 1996, „Eu eram o floare, tu erai o gâză…”, tipărit de Editura Junimea din Iaşi în anul 1998 şi „Poems and ri-ddles”, volum de poezii şi ghicitori. Lucrarea „Scrisoare de la o rândunică“ apărută în 2001 beneficiază de aprecierea scriitoarei Ana Blandiana. Volumul „Întuneric şi lumină” apare postum, în 2010, fiind adresat adulţilor de această dată şi este scos sub îndrumarea profesorului Victor Renea, tatăl scriitoarei, director al Bibliotecii Judeţene în perioada 1966-2000.
Acesta a adunat manuscrisele lăsate şi astfel, văd lumina tiparului, spre sfârşitul anului trecut, două plachete de proză pentru copii şi două de versuri.

„A fost ca o datorie morală pentru mine având în vedere aportul fiicei mele la lumea copiilor, în calitate de scriitoare. Încă din anul 2000 a intrat în Uniunea Scriitorilor din România graţie poeziilor pentru copii pe care le-a scris de-a lungul timpului. Cu prilejul acestui eveniment, dezvelirea bustului, voi expune la bibliotecă şi o parte din manuscrisele Oanei care au o însemnătate aparte, atât pentru mine, cât şi pentru toţi iubitorii de poezie“, a declarat profesorul Victor Renea.

Reclame

Un gând despre „Bust ridicat în cinstea scriitoarei Oana-Diana Renea

  1. Dumnezeu sa te ierte!
    Am aflat abia ieri, 17 noiembrie 2011, ca Oana nu mai este printre noi. Am fost stupefiata, cu atat mai mult cu cat nu am stiut de problemele ei de sanatate niciodata (eu locuiesc din 1987 in Bucuresti). Am fost colege, e adevarat la gradinita, apoi colege de scoala, nu si de clasa si vecine de bloc, o perioada, pe str.Birsei din Focsani.
    Pacat de talentul tau apus atat de devreme, pacat ca ai putut incanta copiii atat de putin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s