Biblioteca publică și biblioteca școlară: parteneriate durabile pentru dezvoltarea de noi servicii de bibliotecă în comunitatea vrânceană


Această prezentare necesită JavaScript.


În zilele de 20 şi 21 iunie 2011 a avut loc la Centrul de Formare al Bibliotecii Județene ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea workshop-ul cu tema ”Biblioteca publică și biblioteca școlară: parteneriate durabile pentru dezvoltarea de noi servicii de bibliotecă în comunitatea vrânceană” .

Acest workshop de dezvoltare profesională s-a desfășurat la Secția pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Județene ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea, între orele 9.00 și 13.00 și au participat la el, 18 bibliotecari școlari, din colegii, licee, grupuri şcolare şi şcoli generale din județul Vrancea.

Workshop-ul a avut ca scop inițierea/realizarea de parteneriate durabile între Biblioteca Publică și cea Școlară, precum și familiarizarea bibliotecarilor şcolari cu noi concepte biblioteconomice, precum și cu metode moderne de lucru în biblioteca şcolară.

Participanții au fost implicați la prezentările interactive și sesiunile de lucru în echipă, care vor contribui la inițierea / dezvoltarea de servicii noi, bazate pe nevoile membrilor comunității vrâncene, în parteneriat cu Biblioteca Județeană, precum și promovarea unei strategii noi în susţinerea imaginii şi rolului bibliotecii și bibliotecarului, în comunitatea noastră.

Programul de lucru al celor 2 zile pregătit de cei doi traineri ai Bibliotecii Județene Vrancea – Margareta Tătăruș și Nicoleta Oprișan a cuprins:
• Prezentarea serviciilor oferite de Biblioteca Județeană;
• Oferta de cursuri pentru dezvoltarea profesională a bibliotecarilor din cadrul Centrului de Formare al Bibliotecii Județene și al ANBPR-ului (Asociația Națională a Bibliotecilor și Bibliotecarilor Publici din România)
• Prezentarea Programului de Training pentru Lideri și Inovatori oferit de Centrul Mortenson din Cadrul Universității Illinois, SUA, unui grup de 15 bibliotecari publici din România
• Ateliere de lucru care cu teme diferite: Analiza comunității; Publicul țintă al celor două tipuri de biblioteci; Servicii noi de bibliotecă versus tradiționale; Parteneriate și resurse necesare în inițierea de noi servicii de bibliotecă; Evaluare și promovare.

Încheierea de parteneriate durabile între cele două tipuri de biblioteci nu poate fi decât benefică membrilor comunității vrâncene. Putem contribui împreună la dezvoltarea de servicii noi sau la îmbunătățirea celor existente, tocmai pentru a veni în întâmpinarea nevoilor copiilor, tinerilor și adulților care intră în bibliotecă – de orice tip ar fi ea. Este important și pentru profesia noastră să dovedim că suntem puternici, uniți și construim împreună, pentru prezent și viitor, bibliotecarul profesionist, implicat, cu abilități de utilizare a noilor tehnologii și pregătit, în orice moment, pentru orice provocare. – bibliotecar trainer – Margareta Tătăruș, Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea

Anunțuri

Un gând despre „Biblioteca publică și biblioteca școlară: parteneriate durabile pentru dezvoltarea de noi servicii de bibliotecă în comunitatea vrânceană

 1. Multumim pentru toate eforturile facute!
  Cele 2 zile au avut un program dens, complex, cuprinzand un evantai de probleme profesionale. Toate acestea ne au condus in sensul formarii si cristalizarii unor noi atitudini in cadrul profesiei noastre.
  A fost un bun prilej de a ne cunoaste mai bine, de a forma o retea intre cele doua tipuri de biblioteci, de a realiza proiecte comune. Asa cum am constatat utilizatorii sunt cam aceeiasi si au cam aceleasi tipuri de probleme pe care numai impreuna le putem rezolva.
  Exemplele de bune practici din biblioteca dvs. , intresga activitate constituite pentru noi un adevarat centru de informare, de unde sa ne alimentam ideile pentru a realiza diverse activitati si a constientiza ca biblioteca nu mai este numai locul unde se citeste, se ia cartea, se da carte. Ca trebuie sa gandirm altfel si ca trebuie sa ne adaptam cerintelor utilizatorilor.
  Biblioteca se poate mandri cu treinerii pe care ii are.
  Sincere felicitari si mii de multumiri!
  Cu deosebita consideratie,
  Stela Sebe

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s