Povești cu și despre BIBLIOTECARI: Ada – Roxana Făcăoaru și… Clipe târzii ale sufletului său


Ada-Roxana Făcăoaru. Nume şi OM predestinat frumosului şi dragostei pentru viaţă şi artă. Nume ce este parte din profesia de bibliotecar. Şi nu oricare bibliotecar, ci unul al Secţiei pentru Copii şi Tineret a Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.
Bibliotecar din întâmplare? Bibliotecar din necesitate? Mai degrabă din dragoste pentru oameni şi pasiune pentru lectură.
A păşit pragul acestei profesii în anul 2003, cu optimismul în braţe şi cu talentul în vârful creionului. Iubind frumosul din oameni, din viaţă şi din artă, a învăţat să scoată la iveală şi frumuseţea din profesia de bibliotecar. I-a fost uşor şi greu, în acelaşi timp, dar a izbutit cu minunea unui suflet de artist să îmbine cu măiestrie Clasificarea Zecimală Universală, cu pictura unor scene şi personaje din poveşti. Să îmbine, cu talent, împrumutul de carte şi înfiinţarea unui club de desen pentru copii, în care îi învaţă pe aceştia să-şi coloreze frumos imaginaţia dar şi foaia de hârtie. În acelaşi timp iubeşte muzica şi pictează. De când era mică. Acum aşază cărţile la raft iar în timpul liber socializează pe facebook şi twiter. Priveşte răsăritul de soare după nopţi în care pictura i-a adormit somnul şi a dat viaţă urmatorului desen ce-i călătorea prin suflet.
Iubeşte copii şi este iubită de ei. Timidă, cu frumuseţea sădită în suflet şi în cuvânt a reuşit, în 8 ani, să decoreze pereţii bibliotecii cu desene uimitoare şi cu picturi ce te îmbie la lectură şi relaxare. Fiecare anotimp sau personaj de poveste şi-a gasit locul în inima ei şi a dat viaţă pereţilor din bibliotecă. Fiecare eveniment al bibliotecii are amprenta Roxanei, are din sufletul ei şi din măiestria culorii sale.
Această expoziţie – Clipe târzii ale sufletului meu – a scos la iveală, din umbra trecutului său, lucrări făcute în adolescenţă, în anii tinereţii dar şi ai maturităţii şi împlinirii sale profesionale.
Mă întreb de multe ori, ce este ea mai întâi: bibliotecar sau pictor? Om sau parfum de artă şi frumos? Nu ştiu răspunsul corect, însă am certitudinea măiestriei sale, a talentului ce a îmbrăcat biblioteca în straie de poveste şi a proiectat sufletul ei pe foi de hârtie, mângâind suflete şi priviri. A adus la viaţă, prin desen, amintirile, trăirile, evadările în frumos şi într-o viaţă dorită şi mult visată.
Sunt clipe târzii ale sufletului său de OM minunat şi de bibliotecar ce adună zilele în ani şi picturile în file de viaţă. A mers mai departe atunci când toţi se aşteptau să renunţe şi, cu siguranţă, este un BIBLIOTECAR ce ştie, că dincolo de orice reuşită, este o altă încercare.
Aş vrea doar atât să-i spun: să nu te opreşti niciodată, Roxana! Din a fi OM, din a fi PICTOR şi din a fi o minune de BIBLIOTECAR!

Margareta Tătăruș – Coordonator Secția pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Județene ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s