Poveste de vacanță


A fost o dată ca niciodată, că de n-ar fi fost, nici nu s-ar povesti… A fost odată o mândră și frumoasă BIBLIOTECĂ, născută pe meleaguri vrâncene, acum mai bine de 100 de ani.

Din zi în zi și din an în an s-a făcut tot mai frumoasă și mai bogată, întinerind grozav, în loc să îmbătrânească. Colecțiile au crescut, bibliotecarii s-au școlit și are acum calculatoare și pentru cei mici dar și pentru cei mari, pentru că a pășit cu entuziasm în lumea Biblionet.

Această Bibliotecă are mai multe fiice: o bibliotecă pentru adulți, una pentru cei care vor să învețe limbi străine, o filială de cartier și o bibliotecă pentru copii și tineri. Aceasta din urmă e cea mai frumoasă și mai zburdalnică, mai primitoare și mai înzestrată decât oricând. Nu face toată ziua altceva, decât să primească zâmbind, pe toți copii ce-i calcă pragul. Și nu sunt puțini aceștia, pentru că, de când mândra noastră BIBLIOTECĂ pentru copii și tineri și-a făcut program de vacanță are tot mai mulți prieteni. De toate vârstele, fete și băieți, care au pasiuni și talente diferite și, ce e mai interesant, e faptul că, de cele mai multe ori, nu vin singuri la prietena lor BIBLIOTECA. Vin și cu părinții și cu bunicii. Ba mai dau la Bibliotecă și peste doamnele educatoare sau învățătoare care fac voluntariat aici, pentru că Biblioteca aceasta, tânără și frumoasă, are foarte multe programe și proiecte pentru copii și tineri și de cele mai multe ori are nevoie și de ajutor.

Aflați că povestea mea este despre unul din aceste programe. BIBLIOVACANȚA se numește și este la a III-a ediție anul acesta, pentru
că e cel mai distractiv și educativ mod de a petrece timpul liber în vacanță, al copiilor focșăneni. Și haideți împreună să vedem de ce este așa!

În fiecare zi de luni, BIBLIOTECA s-a întâlnit cu toți copiii care iubesc desenul. Talentați sau doar îndrăgostiți de culoare, peste 25 de puștani, fete și băieți, își dădeau întâlnire la Clubul de desen… cu cine credeți? Cu povestea, cu pictura, cu râsul și voia bună. Timp de o lună au tot desenat și citit și râs și împrietenit, așa… ca în vacanță. Vacanță Mare ce trebuie trăită cât mai frumos și distractiv. Și unde oare poți face asta cel mai bine, decât la … prietena noastră BIBLIOTECA? Poate doar la țară, la bunici sau cu părinții în concediu. Dar și asta durează puțin și atunci unde să mergi? Desigur la BIBLIOTECĂ.

Iar datorită faptului că, în fiecare marți, BIBLIOTECA i-a invitat pe copii la joc și joacă, la Clubul jucăușilor, aceștia au tot jucat șah, remy, table, nu te supăra frate, scrabble… până se plictiseau. Și credeți că plecau? Nici vorbă! Are BIBLIOTECA o grădină mare și frumoasă și atât de încăpătoare, încât nu se mai săturau de alergat și jucat. Cu mingea, coarda sau jocuri de cunoaștere și de echipă.
Uitau că se făcea vremea de plecat acasă și din acest motiv veneau părinții după ei, să vadă daca spun adevărul și, într-adevăr, sunt la Bibliotecă. Și erau. Vreo 25 de copii minunați, cu vârsta între 6 și 15 ani care nu se mai îndurau să plece. Uitau și de foame și de sete și de părinți și se  gândeau doar la joacă și la prietena lor BIBLIOTECA.

Acesteia îi creștea sufletul văzând atâta bucurie și voie bună în casa și grădina ei. Așa că, nu s-a oprit aici. Miercurea i-a invitat pe toți iubitorii de lectură să citească împreună cu ea la Clubul de lectură. Povești minunate, călătorii fantastice, povestiri istorice sau pilde. Scriitorii români și străini au făcut cunoștință cu cei 20 de copii ce voiau să descopere prin lectură, noi universuri și doreau să-și potolească setea de cunoaștere. Au avut și păpuși lucrate manual, pe care le-au folosit în dramatizările făcute. Păpușile rămâneau foarte triste când se termina Clubul de lectură. Atât de triste erau, că plângeau continuu până data viitoare când se reîntâlneau cu fetele și cu băieții. La acest club copiii și-au descoperit pasiuni comune: istoria și călătoriile, animalele de casă și dragostea pentru computer, magia și jocurile pe calculator. Și le-au împletit frumos cu lectura, cu desenul, cu joaca și, desigur, cu filmul.

Credeți că am terminat cu programul de vacanță al frumoasei BIBLIOTECI? Nici vorbă! Joia era ziua în care ne uitam la filme. Timp de două ore, în sala multimedia, Biblioteca a descoperit împreună cu cei mici ce aventuri extraordinare și pline de curaj au trăit Pistruiatul sau Alice
în țara minunilor, Shrek sau Peter Pan, imaginându-și cu toții că sunt personaje de film și de poveste, personaje unice care trăiesc propria aventură de vacanță, la minunatul Club al cinefililor.

Și… uite așa, această poveste cu parfum de prietenie și adieri de bucurii aduse celorlalți în Vacanța Mare, prin programul BIBLIOVACANȚA,
a luat sfârșit anul acesta. Însă știu sigur că povestea acestei BIBLIOTECI pentru copii și tineri nu se va termina nicicând. Aceasta îi așteaptă pe copii în fiecare zi, în fiecare an și în fiecare vacanță de vară, să construiască prietenii și să zidească cuvinte și înțelesuri în suflete firave de copii.

BIBLIOTECA va rămâne în același loc, așteptându-și prietenii cu nerăbdare și născocind mereu povești de vacanță care să aducă în lumea copiilor, aventura și cunoașterea, misterul și distracția, jocul și voia bună.  Le va fi călăuză și îndemn pentru a CITI, a ÎNVĂȚA și a DESCOPERI că pot fi cei mai buni!

Iar eu încălecai p-o şea şi vă povestii dumneavoastră aşa. Cine nu mi-o da crezare îl poftesc la o schimbare: Treci mata, într-o plimbare, pe la Biblioteca floare, și-o să ai surpriză mare!!!

 GALERIE FOTO

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame

Un gând despre „Poveste de vacanță

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s