Duiliu Zamfirescu în conştiinţa noastră!


Vineri, 28 octombrie 2011, între orele 9,oo-11,oo s-a desfășurat la Secția pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Județene ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea evenimentul ”Duiliu Zamfirescu în conștiința noastra!”. La acest eveniment au luat parte elevi și cadre didactice de la Școala ”Duiliu Zamfirescu” Focșani și Liceul Teoretic ”Duiliu Zamfirescu” Odobești, jud. Vrancea.

Acest proiect a fost inițiat de dna profesoară de limba și literatura română Pompilia Bărbosu, de la Școala ”Duiliu Zamfirescu Focșani” în parteneriat cu Biblioteca Județeană și Liceul teoretic din Odobești, instituții care îi poartă numele scriitorului și diplomatului vrâncean, DUILIU ZAMFIRESCU.

Doamna prof. Pompilia Bărbosu a adus ca argument al acestui eveniment faptul că ”Este necesar să ne cunoaştem înaintaşii pentru a ne defini, pentru a deveni mai înţelepţi.  Orice cucerire oricât de mică, în timp are consecinţe deosebite. Avem onoarea de a fi patronaţi, ca instituţie de învăţământ, de o  deosebită personalitate a literaturii române, scriitorul şi diplomatul Duiliu Zamfirescu. Observând părerile exegeţilor, care sunt variate, am identificat o definiţie a acestui literat: „personalitate de tranziţie.” Astăzi , noi,  persoane în plină formare, într-o perioadă de tranziţie, vom încerca să identificăm detaliile acestei etichete. Consider că cea mai potrivită concluzie, a dezbaterii de astăzi, poate fi poezia „Glossă”, scrisă de poetul nostru naţional, Mihai Eminescu:

„Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi şi nouă toate;
Ce e rău şi ce e bine
Tu te-ntreabă şi socoate;
Nu spera şi nu ai teamă,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamnă, de te cheamă,
Tu rămâi la toate rece”

Pentru a intra în povestea pregătită de noi, elevi, cadre didactice și bibliotecari au participat la o prezentare ppt cu titlul „Duiliu Zamfirescu, personalitate de tranziţie?”, la lecturarea citatelor extrase din romanele scriitorului: „Viaţa la ţară” şi „Tănase Scatiu” și la dezbaterea pe tema „Poate fi considerat Duiliu Zamfirescu un scriitor contemporan?”

Împreună am petrecut 2 ore interesante și captivante, în care am pus în valoare comunicarea și interesul pentru valorile culturale , artistice şi istorice ale poporului român.

Pentru mai multe informații despre Duiliu Zamfirescu puteți accesa site-ul Bibliotecii Județene Vrancea http://www.bjvrancea.ro/duiliu-zamfirescu/

Galerie Foto:

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s