Jurnal de bibliotecă ”altfel” – Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii


22Marți, 2 aprilie 2013

Chiar dacă pentru mulți pare o zi ca orice alta (asta dacă nu-și serbează ziua de naștere!), pentru toți copii lumii este o zi ALTFEL. Este ziua când, la loc de sărbătoare se află cartea pentru copii.

I-am întrebat astăzi pe cei 100 de copii care au trecut pragul bibliotecii noastre ”de ce ar trebui CARTEA să aibă o zi de naștere?” iar răspunsurile mi-au încălzit sufletul. ”Pentru că are cele mai frumoase personaje, pentru că are multe poze, pentru că are prinți și prințese, pentru că e pentru noi, copii și dacă noi avem o zi de naștere, de ce să nu aibă și cartea?…”

Răspunsuri au fost multe și aș fi vrut să pot surprinde în cuvintele scrise sau în fotografiile de mai jos și acele sunete scoase de cei mici, atunci când explorau biblioteca sau zecile de enciclopedii pentru copii, cărțile în relief sau cu diafilme, cărțile care se transformă în casa lui Moș Crăciun sau au ferestre, uși și zeci de surprize ascunse între coperte…

Sunetele scoase de ei ar putea fi un medicament pentru sufletul oricărui adult. A fost o ”simfonie a primăverii” pe note de ”Wow!” iar dacă m-aș pricepe, aș compune o melodie cu toți acei de ”Wow!” spuși pe multe voci, cu intensități diferite, după cum descopereau câte ceva în cărți și cu o tonalitate care l-ar fermeca până și pe Vivaldi.

Copiii s-au împrietenit repede cu Veverița Rița și Broscuța Oachi, care i-au însoțit în toată experiența lor din bibliotecă. Până și părinții care îi însoțeau, zâmbeau în colțul gurii, cu nostalgie…

33

Ei bine, cele două prietene bune (Rița și Oachi, desigur) le-au prezentat copiilor biblioteca, au povestit foarte mult, s-au jucat împreună, le-au citit povești, i-au ascultat spunând poezii de primăvară și cântecele, le-au pus și filmulețe și au ajuns să se certe nițel (între ele) neștiind P1140741care a fost mai grozavă. Copii le-au convins că, împreună fac o echipă grozavă și că le iubesc deopotrivă.

În felul acesta am mai scris în jurnalul nostru de bibliotecă noi pagini de poveste. Încă 100 de copii au găsit drumul către locul în care cărțile prind viață, unde personajele de poveste stau la taclale cu ei, unde Moș Crăciun îi veghează, din căsuța lui specială, și le va dărui de Crăciun și câte o carte (că prea le plac celor mici cărțile…). Ați ghicit deja ce loc este acesta, nu?

Cine au fost copii de astăzi care au făcut popas în BIBLIOTECĂ? Au fost preșcolari de la Grădinița din comuna Popești, județul Vrancea (însoțiți de doamnele educatoare și părinți), elevii clasei a II-a A de la Școala nr. 7 din Focșani și toți preșcolarii Grădiniței nr. 6 din Focșani (tot cu doamnele educatoare și câțiva părinți inimoși).

Și acum (pentru că e musai să vă lămuresc) haideți să spun și de unde vine această zi aniversară.

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A CĂRŢILOR PENTRU COPII, marcată anual pe 2 aprilie, este prilejul ideal pentru promovarea literaturii pentru copii şi pentru stimularea dorinţei de lectură a celor mai mici cititori.

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A CĂRŢILOR PENTRU COPII a fost iniţiată în 1967 și această data nu a fost aleasă întâmplător ca sărbătoare a cărţilor pentru copii. Ea coincide cu ziua de naştere a celui mai îndrăgit autor de basme, HANS CHRISTIAN ANDERSEN,  născut la 2 aprilie 1805, la Odense, în Danemarca și a cărui povești au făcut înconjurul lumii, al imaginației și al copilăriei. În fiecare zi.

Ș-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea mea…

GALERIE FOTO:

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un comentariu